first time cuba...demi anak-anak....
Oreo Chilled Cheesecake
Bahan-bahan:
Base:
200 gm biskut Oreo – dibuang krim dan dikisar
70 gm mentega dicairkan
200 gm biskut Oreo – dibuang krim dan dikisar
70 gm mentega dicairkan
Cheesecake:
250 gm cream cheese
250 gm non-dairy whipping cream
80 gm gula castor
60 ml air
15 gm gelatin halal
3 keping biskut oreo diramas kasar
250 gm cream cheese
250 gm non-dairy whipping cream
80 gm gula castor
60 ml air
15 gm gelatin halal
3 keping biskut oreo diramas kasar
Cara membuat:
Sediakan tin bulat 7″ jenis loose yang boleh dibuka
bawahnya.
Base cheesecake: Tuangkan mentega ke dalam serbuk biskut
Oreo dan digaul rata. Tekan pada dasar acuan sehingga padat. Sejukkan sebentar
dalam peti ais selama 30 minit.
Cheesecake: Pukul krim putar sehingga kembang dan pekat.
Simpan sebentar di dalam peti sejuk.
Dalam bekas lain, pukul cream cheese, krim biskut oreo
dan gula castor sehingga kembang dan berkrim.
Panaskan gelatin dan air sehingga cair dan bergal sebati.
Setelah sejuk, tuangkan gelatin ke dalam adunan keju dan pukul sebati.
Masukkan krim putar yang telah dipukul tadi dan pukul
sebentar sahaja.
Biskut Oreo yang telah diramas kasar dimasukkan ke dalam
adunan dan digaul rata.
Tuangkan ke atas base biskut oreo yang telah mengeras
tadi.
Untuk hiasan, bolehlah letak beberapa keping biskut oreo
ke dalam loyang tadi diselang selikan dengan adunan keju.
Simpan dalam peti sejuk sekurang2nya selama 5 jam
sehingga keras.
Heheheheh. Pasni tak payah beli kat kedai lagi. Sedap
rupanya chilled cheesecake. Tak perlu bakar2 yang melecehkan. Hehehe.
Selamat mencuba.
Selamat mencuba.
hah....ada satu lagi ni......cubalah.....senang dan sedaaaaap...
ReSePi : TiRaMiSu SiMpLe
Bahan untuk 1 biji kek
~ 1 biji kek sponge atau apa2 saje jenis kek
~ 200 ml whipping cream
~ 250 gm cheese cream
~ 1/2 cawan gula halus
~ 1 cawan air panas (untuk bancuh nescafe)
~ 1 sudu makan nescafe
*bancuh 1 sudu makan nescafe dengan 1 cawan air panas (ketepikan)
*putar gula, whipping cream n cheese cream hingga kembang
*potong kek kepada 2 bahagian (nak 3 bahagian pun boleh)
*tuang 1/3 air nescafe atas kek
*tuang 1/3 cream cheese di atas kek tadi
*susun sebahagian kek lagi, dan ulangkan langkah yang sama
sehingga habis.
*masukkan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya selama 2 jam atau
semalaman
*taburkan serbuk koko apabila hendak menghindang
mood : pasni tak payah beli buat je sendiri :) nak cuba kurangkan
nescafe dari 1 sudu makan ke 1/2 sudu makan (pahit plak rasanya buh 1 sudu
makan)
No comments:
Post a Comment