Sunday 8 July 2012

resepi mudah dan senang..x payah bakar2....



first time cuba...demi anak-anak....


Oreo Chilled Cheesecake

Bahan-bahan:
Base:
200 gm biskut Oreo – dibuang krim dan dikisar
70 gm mentega dicairkan
Cheesecake:
250 gm cream cheese
250 gm non-dairy whipping cream
80 gm gula castor
60 ml air
15 gm gelatin halal
3 keping biskut oreo diramas kasar

Cara membuat:
Sediakan tin bulat 7″ jenis loose yang boleh dibuka bawahnya.
Base cheesecake: Tuangkan mentega ke dalam serbuk biskut Oreo dan digaul rata. Tekan pada dasar acuan sehingga padat. Sejukkan sebentar dalam peti ais selama 30 minit.
Cheesecake: Pukul krim putar sehingga kembang dan pekat. Simpan sebentar di dalam peti sejuk.
Dalam bekas lain, pukul cream cheese, krim biskut oreo dan gula castor sehingga kembang dan berkrim.
Panaskan gelatin dan air sehingga cair dan bergal sebati. Setelah sejuk, tuangkan gelatin ke dalam adunan keju dan pukul sebati.
Masukkan krim putar yang telah dipukul tadi dan pukul sebentar sahaja.
Biskut Oreo yang telah diramas kasar dimasukkan ke dalam adunan dan digaul rata.
Tuangkan ke atas base biskut oreo yang telah mengeras tadi.
Untuk hiasan, bolehlah letak beberapa keping biskut oreo ke dalam loyang tadi diselang selikan dengan adunan keju.
Simpan dalam peti sejuk sekurang2nya selama 5 jam sehingga keras.

Heheheheh. Pasni tak payah beli kat kedai lagi. Sedap rupanya chilled cheesecake. Tak perlu bakar2 yang melecehkan. Hehehe.
Selamat mencuba.



hah....ada satu lagi ni......cubalah.....senang dan sedaaaaap...


ReSePi : TiRaMiSu SiMpLe


Bahan untuk 1 biji kek
~ 1 biji kek sponge atau apa2 saje jenis kek
~ 200 ml whipping cream
~ 250 gm cheese cream
~ 1/2 cawan gula halus
~ 1 cawan air panas (untuk bancuh nescafe)
~ 1 sudu makan nescafe

*bancuh 1 sudu makan nescafe dengan 1 cawan air panas (ketepikan)
*putar gula, whipping cream n cheese cream hingga kembang
*potong kek kepada 2 bahagian (nak 3 bahagian pun boleh)
*tuang 1/3 air nescafe atas kek
*tuang 1/3 cream cheese di atas kek tadi 
*susun sebahagian kek lagi, dan ulangkan langkah yang sama sehingga habis. 
*masukkan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya selama 2 jam atau semalaman
*taburkan serbuk koko apabila hendak menghindang

mood : pasni tak payah beli buat je sendiri :) nak cuba kurangkan nescafe dari 1 sudu makan ke 1/2 sudu makan (pahit plak rasanya buh 1 sudu makan)


'Quality time' bersama intan permata tercinta...